El Mercat Medieval de Vic tindrà un campament sobre la vida i els costums de l'edat mitjana

ACN

El campament comptarà amb més de 50 personatges que faran demostracions de forja tradicional, entrenaments amb armes i tallers d'escriptura gòtica.L'esdeveniment, que acostuma a aplegar uns 100.000 visitants, se celebrarà del 3 al 6 de desembre.

El Mercat Medieval de Vic ja escalfa motors per tirar enrere en el temps i traslladar la ciutat sencera en plena edat mitjana. Des de dissabte dia 3 i fins al pròxim dimarts, els carrers i places de la capital d'Osona s'ompliran d'estendards, combats entre cavallers i una àmplia oferta gastronòmica.

Pel que fa a les novetats d'aquesta edició, el mercat incorporarà un campament medieval a la zona de les Adoberies que comptarà amb una vintena de tendes i més de 50 personatges. Allà es farà una recreació de la vida i els costums de l'edat mitjana i s'hi podran veure en directe diferents demostracions de forja tradicional, entrenaments amb armes, tallers d'escriptura gòtica, una recreació de les cerimònies dels templers o exhibicions d'esgrima, entre d'altres.

Una altra de les novetats d'aquest any és la decoració, que s'ha encarregat a vuit associacions de Vic. Els seus membres han elaborat a mà i a partir de material reciclat bona part de l'ornamentació i han fet banderoles, rams, retolació i altres objectes de l'attrezzo. Gràcies a això, el nucli antic de Vic lluirà com una autèntica ciutat medieval. Com afegeix el regidor de Ciutadania, Josep Ramon Soldevila, la participació de les associacions en la preparació del mercat pretén aconseguir que "se'l facin seu".

Per acabar, el certamen manté l'aposta per la cultura amb la representació teatralitzada d'un fet històric rellevant per la ciutat, L'Assalt de l'Altarriba. En aquest cas s'han fet canvis: s'han incorporat tres espais nous per a les escenes i Pep Tines i Cacu Prat han passat a encapçalar la direcció de l'espectacle.

Es manté la xifra d'expositors

En la vessant comercial, es comptarà amb 353 expositors repartits per tot el nucli antic, una xifra similar a les de les darreres edicions, i tres zocos d'inspiració àrab, situats a la plaça Santa Eulàlia, el Parc Jaume Portell i la Rambla Hospital. El regidor de Fires i Mercats, Benjamí Dòniga ha destacat que l'oferta comercial és àmplia i variada amb articles de decoració, joieria, cremes, herbes medicinals, complements de roba i productes d'alimentació, entre molts d'altres. A banda, hi haurà nombrosos llocs on menjar que oferiran menús especials durant els dies de mercat.

Aquesta oferta comercial es complementa amb diverses activitats paral·leles per a totes les edats. Per exemple, les activitats infantils es concentraran a la plaça dels Màrtirs, mentre que la música, els balls i els espectacles de carrer ompliran Vic per crear una atmosfera que ajudi a imaginar com celebraven les festes els ciutadans de l'edat mitjana.

Durant l'edició, es continuarà apostant per la millora de la gestió dels residus i es distribuiran gots reutilitzables. Tenint en compte que la ciutat rep al voltant de 100.000 persones durant el Mercat Medieval, s'evitarà la generació de 500 quilos de residus plàstics i es millorarà la neteja de les places i carrers.

Contents amb el format de quatre dies de mercat

El regidor Dòniga ha assenyalat que el format de quatre dies de Mercat Medieval és l'òptim. Després de consultar-ho amb els agents implicats i amb l'experiència dels darrers anys, s'ha arribat a la conclusió que per qüestions d'assistència i rendibilitat el més adequat era mantenir la fira en quatre dies i no allargar-la durant tot el Pont de la Puríssima

El nou 'Assalt de l'Altarriba'

L'Assalt de l'Altarriba tornarà a endinsar els visitants en una història basada en uns fets històrics que van passar a Vic al segle XV i que escenifiquen una història d'amor, odi, traïció i sang. Enguany la direcció ha anat a càrrec de Pep Tines i Cacu Prat, en substitució de Pep Simon. A l'obra hi participen més de 40 actors i l'escenificació recorre set espais emblemàtics de la ciutat. Com a espais nous hi haurà l'Escola d'Arts i Oficis, la plaça de la Catedral i la Pietat.

Com a novetat, s'han incorporat dos nous actors a manera de fil conductor de la història que enllacen les escenes que es realitzen pels diferents punts de la ciutat. A més, amb aquests personatges es porta l'obra "fora al carrer" i es farà participar els visitants, ha explicat Pep Tines.

Mobilitat i seguretat

Per evitar els problemes d'aparcament, Dòniga ha explicat que s'han previst zones d'aparcament gratuït a El Nadal, l'Avinguda Olímpia i l'Era d'en Sallés. A més, també hi haurà un pàrquing a la zona de la Calla, amb un preu únic de cinc euros al dia, i els pàrquings privats de la ciutat.

Pel que fa a la seguretat durant el mercat, Benjamí Dòniga ha destacat que els visitants notaran més presència policial, tant dels Mossos d'Esquadra com de la Guàrdia Urbana, en relació al fet que el país es troba al nivell 4 sobre 5 d'alerta antiterrorista.